Silviu Mares 1 decembrie 2012
Braila, in straie de sarbatoare, de Ziua Nationala a Romanilor, 1 Decembrie

Braila, in straie de sarbatoare, de Ziua Nationala a Romanilor, 1 DecembrieO mare de braileni a asistat, in aceasta dimineata, la sarbatorirea Zilei Nationale a tuturor romanilor, 1 Decembrie, Ziua Marii Uniri din 1918, a carei parte oficiala s-a desfasurat in zona Pietei Independentei.

Parca de multa vreme cetatenii Brailei n-au rezonat, cu atata fervoare si bucurie nedisimulata, ca in aceasta zi, la chemarea autoritatilor locale.

Poate si faptul ca suntem in plina campanie electorala, cand candidatii pentru Camera Deputatilor si Senat, de la aproape toate formatiunile politice (exceptand, probabil, pe cei de la UDMR, care au scuza ca nu-i stie nimeni pe aceste meleaguri), au simtit ca nu trebuie sa lipseasca de la aceasta „baie de multime”, a facut ca numarul celor prezenti sa fie atat de mare.

Dar bucuria intiparita pe chipurile oamenilor, care se salutau intre ei cu „La Multi Ani!”, nu era data, cu siguranta, de meschine interese politice, ci emanau din suflet, asa cum mai rar s-a vazut la Braila, in ultimul timp.

Ziua Nationala a devenit, pentru majoritatea brailenilor, o zi de nastere a fiecaruia, o zi in care uitate au fost, macar pentru cateva ore, necazurile cotidiene, lipsurile si sperantele neonorate.

Cu mult inainte de ora fixata de autoritati pentru inceperea evenimentului, sute de oameni au asaltat sala de spectacole a Casei Tineretului, multi fiind nevoiti sa ramana afara, pe platoul din fata acestui asezamant de cultura, care devenise neincapator.

Cu toate ca a ajuns la timp pentru deschiderea manifestarii, Mihaela Marcu, prefectul Brailei, a patruns cu greu in sala, pentru ca a fost asaltata de cunoscuti, de oameni politici, de cetateni simpli, care doreau sa-i ureze „La Multi Ani!”.

Dupa intonarea Imnului national „Desteapta-te, Romane!”, de catre Fanfara Militara, pe care intreaga asistenta l-a ascultat cu emotie, prefectul Brailei a dat citire, de la microfonul instalat pe scena, mesajului primului ministru al Guvernului Romaniei, Victor Ponta, transmis brailenilor cu ocazia Zilei Nationale.

A urmat, pe aceeasi scena, un program de muzic? de fanfar?, prezentat de c?tre Muzica Militar?, precum si un spectacol, prezentat de forma?ii ?i soli?ti din municipiul si judetul Br?ila.

Publicul spectator si reprezentantii autoritatilor locale si militare au parasit, apoi, incinta Casei Tineretului, pentru a asista la defilarea militara si la un program artistic, prezentat de catre Fanfara Militara.

Manifestarea oficiala s-a incheiat cu depunerea de buchete de flori la monumentul eroinei Ecaterina Teodoroiu.

Multi dintre brailenii prezenti la aceasta sarbatoare au decis sa o continue, astfel incat s-au asezat la coada, la corturile instalate in zona treptelor Falezei, pentru a aprecia, ca de obicei, cele peste 2.500 de portii de fasole cu carnati, pe care municipalitatea le-a pus la bataie, totul fiind udat, apoi, cu un strop de vin fiert.

Este de mentionat si faptul ca soarele a fost, de aceasta data, de partea brailenilor, luminand, cu darnicie, o zi deosebita, care va ramane in mintea si sufletul participantilor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.