Silviu Mares 12 ianuarie 2013
Cea mai mare parte a deconcentratelor va trece sub autoritatea autoritatilor locale
Cea mai mare parte a deconcentratelor va trece sub autoritatea autoritatilor locale
Cea mai mare parte a deconcentratelor va trece sub autoritatea autoritatilor locale

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat astazi ca cea mai mare parte a institutiilor deconcentrate va trece in subordinea consiliilor judetene, iar prefectii se vor concentra pe coordonarea “mult mai ferma” a actiunilor din timpul perioadelor in care sunt calamitati si pe modul in care se aplica programul de guvernare.

“Directiile deconcentrate ale ministerelor din judete – cea mai mare parte dintre ele – vor trece sub autoritatea autoritatilor locale, pentru ca asa este firesc, asa este in toate tarile civilizate”, a spus Dragnea.

Potrivit vicepremierului, Guvernul doreste ca prefectii sa nu mai aiba posibilitatea ca, atunci când ataca un act administrativ, acesta sa se suspende de drept.

“Nu mai dorim ca prefectii sa aiba la indemâna un document ingrozitor si incorect si anume posibilitatea ca atunci când ataca un act administrativ al unei autoritati locale, acel act sa se suspende de drept. Numai o instanta judecatoreasca trebuie sa aiba aceasta competenta. Nu este posibil ca un functionar public, chiar daca este inalt functionar public, sa suspende un act al unei autoritati locale. Pentru asta este nevoie de modificarea Constitutiei”, a spus Liviu Dragnea.

De asemenea, acesta a aratat ca prefectii ar putea avea si competente pe partea de control.

“Cred ca rolul prefectului in lumina viitoarei descentralizari trebuie sa se concentreze intr-adevar pe controlul de legalitate al actului emis de autoritatile locale, dar cu precizarea facuta, de coordonarea mult mai ferma a actiunilor din perioadele când apar calamitati, de a verifica cum se pune in practica programul de guvernare si ne gândim serios daca sa aiba ceva competente din punct de vedere al controlului, pentru ca o parte insemnata din institutiile judetene de control nu vor trece la autoritatile locale si atunci cred ca este firesc ca la nivel judetean cel care sa le coordoneze sa fie prefectul”, a explicat vicepremierul.

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.