Silviu Mares 26 iulie 2019

Astăzi, în sala mare a Palatului Administrativ, a avut loc o întâlnire a primarilor sau reprezentanților adminstrațiilor locale din județ, cu președintele CJ Brăila și reprezentanți ai conducerii Transgaz Mediaș. Scopul întâlnirii a fost înființarea ADI gaze și dezvoltarea sistemului de alimentare cu gaze naturale în localitățile din județul Brăila.

Majoritatea primarilor s-au arătat interesați de acest proiect, iar primul pas pe care trebuie să-l facă este aderarea la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară și apoi realizarea studiilor de fezabilitate pe fiacare Unitate Administrativ Teritorială. Transgaz se va ocupa de extinderea SNT-urilor acolo unde nu există conducte de transport gaze, în urma unor studii de eficiență economică, după cum a explicat Ion Tătaru, director al Departamentului Dezvoltare din cadrul Transgaz.

Reprezentanții Transgaz au prezentat rețelele actuale de transport de pe teritoriul județului Brăila și gândirea cu extinderile de rețele pentru a îngloba toți consumatorii de gaz din județul Brăila.

Președintele CJ Brăila a explicat că finanțarea extinderii rețelei de gaze în județul Brăila s-ar putea face prin fonduri europene în exercițiul financiar 2021-2027, iar dacă nu va fi posibil se va face prin fonduri guvernamentale sau prin Fondul Național de Investiții.

Chiriac a explicat că este mai sustenabil ca un disribuitor să preia o zonă cu 5-7000 de consumatori, decât doar pe un singur UAT.

Trebuie gândit foarte bine. Acest proiect trebuie să plece din start foarte bine pentru a avea finalitate. Gândiți-vă că ne asumăm, și dumneavoastră și noi, un proiect care să aibă șanse de reușită 100%, nu să-l blocăm. În momentul în care am aderat, fiecare primar, fiecare consiliu local, să-și asume dezvoltarea în continuare a acestui proiect.” a spus Iulian Chiriac.

Comentarii