Silviu Mares 5 ianuarie 2014

Canal-Siret-Baragan

Guvernul a aprobat in sedinta de astazi infiintarea Regiei Autonome “Administratia Canalului Siret-Baragan” avand sediul in Bucurestisi aflata in subordinea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (DPIIS), condus de Dan Sova.

Conducerea Regiei va fi asigurata de un consiliu de administratie compus din 5 membri printre care se vor afla in mod obligatoriu un reprezentant al Ministerului Agriculturii si un reprezentant al Ministerului Finantelor.

Finan?area canalului ar urma sa se faca din bani de la bugetul de stat, de la parteneri priva?i, prin împrumuturi de la institu?ii financiare interna?ionale ?i prin fonduri externe nerambursabile.
Proiectul Canal Magistral Siret-Baragan apartine regimului Ceausescu fiind proiectat si aprobat in 1984 pentru irigarea unei suprafete agricole de circa 500.000 hectare.
In 1987 a inceput executia unui prim tronson de canal de 50 kilometri, pana la limita de sus a judetului Vrancea. Acest tronson ar urma sa fie utilizat pentru irigarea unei suprafete de 154.283 hectare. Din etapa I a proiectului au fost realizate pana in 1990 circa 36% din lucrare.

Dupa 1990, finantarea lucrarilor de executie a continuat, insa cu alocatii anuale infime, obiectivul fiind in derulare si in prezent, se arata in nota de fundamentare.

Suma investita pana acum este de 132 milioane de euro, pentru primul tronson de 50 km. Pentru prima etapa ar fi necesara o investitie de 475,8 milioane de euro. Pentru a doua etapa care presupune realizarea unui tronson de 140 de kilometri, este necesara o investitie de 2,25 miliarde de euro.

Dorian Stoianovici

 

 

 

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.