Silviu Mares 1 ianuarie 2014

BANI

Potrivit statisticilor oficiale, statul roman a imprumutat peste 14 miliarde de euro in 2013, adica  aproximativ 40 de milioane de euro pe zi.

In luna ianuarie guvernantii planuiesc sa imprumute alte 200 de milioane de euro de la bancile locale, printr-o emisiune de obligatiuni pe cinci ani, cu o rata a dobanzii de 3,4%.
Ministerului Finantelor Publice a programat un alt imprumut de peste 4 miliarde de lei,
tot pentru luna ianuarie. In consecinta, la sfarsitul lunii ianuarie 2014  datoria Romaniei va cre?te cu peste un miliard de euro.

Totalul datoriei externe ia Romaniei a ajuns la 80 de miliarde de euro, adica peste 60% din Produsul Intern Brut, arata datele centralizate de Banca National? a Romaniei. Din totalul acestui sold, 37,9 miliarde de euro reprezinta datoria externa publica si public garantata, adica acei bani pe care ii vom plati in mod direct noi si copiii nostri unor organisme financiare externe.

In urm? cu 10 ani datoria publica ?i public garantata era de 5,8 miliarde de euro si reprezenta mai putin de 42% din totalul angajamentelor externe ale Romaniei, acum statul a ajuns la un sold care înseamna jumatate din total.

Acordurile cu Fondul Monetar Interna?ional facute de guvernele feseniste care s-au succedat la Putere din 1990 si pana in prezent, cu o pauza de 4 ani in care Tara a fost condusa de CDR, au umflat cel mai mult datoria externa public? si public garantata, de la 15,1 miliarde de euro in mai 2009 la 37,9 miliarde de euro in mai 2013.

La inceputul anului 1990, Romania nu mai avea nicio datorie la organisme financiare internationale.

Dorian Stoianovici

Comentarii

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.