Aurelian Sabinus Ilinoiu 29 martie 2014

Morcovi cu portocale si susan

Pentru mine morcovul a fost vedeta săptămânii, o legumă banală, rădăcinoasă, deosebit de prezentă în preparatele obişnuite. Însă cred că a venit timpul să cunoaştem umilul morcov şi sub altă formă, nu neapărat sub cea binecunoscută din ciorbe, supe, ghiveciuri şi alte cele. Asta pentru că morcovul ascunde o versatilitate nebănuită şi, preparat corespunzător, poate avea o aromă de exceptie.

Pentru aceste motive, astăzi vă propun să pregătim împreună o garnitură minunată de friptură, cu gust şi aromă proaspete, potenţată cu seminţe de susan, cu savoare intensificată prin prăjire.

Morcovi cu portocale şi susan!

Denumirea este semnificativă, întrucât trădeaza din start componentele preparatului, aşa că nu ne rămâne decât să urmărim împreună şi ingredientele principale pentru Morcovi cu portocale şi susan.

 

Ingrediente:

  • 500g morcov
  • 1 portocală
  • 15 g unt (1 lingură ulei de floarea soarelui)
  • 1 lingură seminţe de susan
  • sare
  • piper negru

 

Prepararea este foarte simplă şi decurge linear.

Curăţăm şi spălăm morcovii (în cazul în care sunt foarte tineri, nu este necesar decât să fie uşor răzuiţi), apoi îi tăiem rondele (dacă sunt mai vârstnici).

Spălăm portocala, radem coaja şi stoarcem sucul.

Punem şi coaja, şi sucul într-o cratiţă potrivită, adăugam untul (uleiul de floarea soarelui) şi dăm în clocot pe foc mic.

Adaugăm în cratiţă morcovii, dregem din sare şi piper.

Lăsăm la sotat pe foc mic, înca 10-12 minute, acoperită cu capac, scuturând cratiţa din când în când, până se frăgezesc, fără a fi însă moi.

Cât se sotează morcovii, punem într-o tigaie seminţele de susan, fără ulei, şi le rumenim la foc iute, maxim 2 minute, scuturând mereu tigaia, până se fac relativ aurii.

Amestecăm seminţele de susan cu morcovii, aşezâm într-un bol de salată şi servim lângă friptură.

A fost greu? Nu cred!

Morcovi cu portocale şi susan, o abordare inedită pentru o legumă arhicunoscută.

S-aveţi poftă!

Şi un scurt fragment din Heinrich Heine:

Glorie francezilor! Au acţionat pentru cele mai mari nevoi ale omenirii: pentru o masă bună şi pentru egalitate civică. Au realizat, astfel, cel mai mare progres în arta culinară, ca şi în dobândirea libertăţii.

Comentarii