Silviu Mares 8 ianuarie 2013
Pensiuni, case de vacanta si trasee turistice in Parcul Natural „Balta Mica a Brailei”
Pensiuni, case de vacanta si trasee turistice in Parcul Natural „Balta Mica a Brailei”
Pensiuni, case de vacanta si trasee turistice in Parcul Natural „Balta Mica a Brailei”

Autoritatile locale brailene vor sa introduca Parcul Natural „Balta Mica a Brailei”, considerat o a doua Delta a Dunarii, si sa construiasca in zona pensiuni, case de vacanta si sa amenajeze trasee turistice.

Pentru realizarea acestui proiect, consilierii judeteni au aprobat mai intai, in unanimitate, trecerea Insulei Mici a Brailei din domeniul public al statului, in domeniul public al judetului.

„Potentialul turistic, la nivelul intregului Parc, a fost calculat la circa 9.000 de turisti/an, pentru un sejur de mediu 5 zile. Consiliul Judetean Braila va actiona direct pentru conservarea biodiversitatii, dezvoltarii durabile pe termen scurt si mediu, prin imbunatatirea sistemelor regionale de monitorizare a prevederilor riscurilor, valorificarea resurselor regenerabile de energie, protectia patrimoniului natural si cultural, ca parte a dezvoltarii integrate”, se arata in raportul inaintat consilierilor judeteni.

Parcul Natural „Balta Mica a Brailei” numara sapte insule si ostroave mari, iar categoriile de turism care se pot desfasura in zona sunt ecoturismul, turismul educational, turismul stiintific, dar si turismul nautic.

Insula Mica a Brailei, considerata o a doua Delta a Dunarii, deoarece aici exista un adevarat tezaur ecologic, cu sute de specii de fauna si flora, care s-au pastrat intacte, se afla in prezent in administrarea Romsilva, iar autoritatile locale doresc preluarea acestei rezervatii pentru a o include intr-un circuit turistic.

„Eu sper sa fie un inceput si sa se continue cu trecerea terenurilor ADS din zona nationala, in zona judetului, aici insemnand peste 60.000-70.000 ha, care ne-ar asigura o stabilitate, ca si sursa pentru anii viitori. Am discutat si cu Galatiul, dar si cu Tulcea. Galatiul este interesat de acest proiect, alaturi de noi, mai ales ca vine regionalizarea. Trebuie sa ne gandim ca Insula Mica a Brailei sa ramana Parc Natural, asa cum este acum, si sa fie folosita doar la turism. Din punctul meu de vedere este o zona mai virgina decat Delta Dunarii”, a declarat presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu.

„Balta Mica a Brailei”, declarata rezervatie naturala, cuprinde 52 de lacuri interioare cu sapte insule si ostroave mari, ce insumeaza o suprafata de 152 kilometri patrati, intinzandu-se de la Braila pana la podul peste Dunare, de la Giurgeni – Vadul Oii.

Parcul se afla la sud de orasul Braila, in lunca inundabila a fluviului Dunarea si acopera o suprafata totala de 21.074 ha. Nu exista puncte amenajate de acces in parc, singurul mod de a ajunge aici fiind traversarea apei cu ajutorul ambarcatiunilor mici, avand puncte de plecare localitatile din jurul Baltii Mici a Brailei.

Caracteristice acestei zone sunt bratele Dunarii care inconjoara Balta Mica a Brailei, canalele marginite de siruri de salcii, lacurile partial acoperite de vegetatie acvatica si inconjurate de stuf, papura si asociatiile vegetale forestiere, pajistile de lunca, padurile de lunca.
Din totalul speciilor de pasari identificate aici, peste 40 se afla pe lista Directivei Pasari si 34 specii se afla pe lista Conventiei de la Berna.

Comentarii

1 thought on “Pensiuni, case de vacanta si trasee turistice in Parcul Natural „Balta Mica a Brailei”

 1. Lasati balta asa cum e, nu veniti cu idei care sa-i imbogateasca pe cei deja bogati si sa-i ingradeasca pe cei saraci in a vedea ultimul loc salbatic si natural din zona.
  Cu amenajarile voastre o sa platim sa punem piciorul pe acolo, vor apare case de vacanta impunatorare, barci mari si puternice, mizerie, mormane de moloz, garduri cu inscriptia “proprietate privata”, pe traseele turistice vor fi numai PET-uri si ambalaje, canale dragate si golfuri pentru barci impunatoare…! Mormane de gunoaie vor fi, pe care, binenteles, le va strange primaria…cu bani publici, angajand o firma …privata…!
  Si…in cativa ani, ramanem fara pasari, fara peste, fara animale salbatice, doar cu cioturi in loc de salcii…iar unii se aleg cu case, drumuri, proprietati concesionate pe 99 de ani…!
  Asta vor oamenii de rand ? Sau asta vreti voi, cei cu bani, pripasiti in posturi inalte, publice si politice?
  Noi, sarantocii, putem merge acolo daca vrem…si putem vedea ce-i de vazut si fara a ne uita printre pensiunile si casele voastre de vacanta…
  Distrugeti echilibrul ecologic cu ideile voastre de a face bani din orice…!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.