Silviu Mares 21 martie 2014
TMF si Parcul Monument, doua desfatari financiare pentru Bunea Stancu
TMF si Parcul Monument, doua desfatari financiare pentru Bunea Stancu
TMF si Parcul Monument, doua desfatari financiare pentru Bunea Stancu

 

Aşa cum era de aşteptat, încă un potop de bani va izbi în plin ecluza portmoneului preşedintelui CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. Este vorba despre două proiecte de reabilitare cu puşculiţă generoasă: reabilitarea Parcului Monument (9.353.533,60 lei puşi la bătaie de municipalitate) şi reabilitarea Teatrului “Maria Filotti” (15.000.000 lei valoarea proiectului).

Care-i legătura lui Bunea Stancu cu aceste două obiective? Ghiciţi! Tancrad, firma de casă de la Galaţi a preşedintelui CJ Brăila şi a deputatului Eugen Chebac, şi SC Eco Horticultura SRL din Bucureşti se vor ocupa de reabilitarea Parcului Monument, iar Concivia SA, arhicunoscuta firmă de construcţii controlată tot de Gheorghe Bunea Stancu, se va ocupa de reabilitarea Teatrului. Cu alte cuvinte, mâna lacomă a preşedintelui CJ mai punctează în catastif două capturi substanţiale.

Despre reabilitarea Parcului Monument se bate toba de mulţi ani, iar necesitatea unei reabilitări urgente nu poate fi pusă la îndoială. De peste două decenii, Parcul zace într-o paragină sinistră. Boscheţii triumfă în unanimitate, învăluind totul într-o virginitate precambriană, aleile sunt atât de denivelate, încât par hârtoapele unui sat bătătorit de tancuri, iar absenţa iluminatului public din unele zone instituie noaptea un climat horror ideal. De altfel, în ceea ce priveşte analele “oculte” ale Parcului Monument, sunt cunoscute brăilenilor “misterele” care pot fi întâlnite odată avântat în spaţiul său verde: câte un amator fantomatic de onanie publică, grămezi de gunoaie, materii fecale, cadavre de animale, practicanţi de yoga şi de karate. Ba, la un moment dat, pe la începutul anilor 2000, umbla zvonul că, în pădurea din împrejurimile fostului restaurant Kiseleff, în fiecare duminică dimineaţa, vara, putea fi zărit un grup de bătrâni care făceau flotări în pielea goală. Poate că nu degeaba tenebrele păduroase din serialul Twin Peaks au avut atâta priză în rândul brăilenilor în anii turbulenţi ai tranziţiei post-comuniste.

 

TMF si Parcul Monument, doua desfatari financiare pentru Bunea Stancu
TMF si Parcul Monument, doua desfatari financiare pentru Bunea Stancu

 

Cele două firme urmează să execute lucrări de modernizare a reţelei de apă, a sistemului de irigaţii şi a reţelei de canalizare, precum şi lucrări de arhitectură peisageră. De asemenea, va fi reabilitată şi fântâna arteziană, aleile carosabile şi pietonale vor fi refăcute şi va fi montat un gard prefabricat din beton. Valoarea eligibilă este de 7.500.050,00 lei, contribuţia municipalităţii de 219.961,00 lei, iar TVA-ul în valoare de 1.783.523,60 lei. În cadrul proiectului de reabilitare vor fi plantaţi un total de 2200 arbori, 440 de arbuşti şi 13.000 flori perene şi anuale. Autorităţile au împărţit parcul în şase amplasamente (zone), unde urmează să fie montate bănci, mese de şah, spaţii de joacă pentru copii cu balansoare, tobogane şi căsuţe de joacă.

Însumând o suprafaţă de 53 de hectare, Parcul Monument este cel mai mare parc din municipiu, generalul Kiseleff, al cărui nume Parcul l-a purtat mulţi ani, jucând un rol esenţial în amenajarea sa din anul 1862. Finanţarea proiectului este asigurată prin Programul Operaţional Regional.

 

Reabilitarea TMF

TMF si Parcul Monument, doua desfatari financiare pentru Bunea Stancu
TMF si Parcul Monument, doua desfatari financiare pentru Bunea Stancu

 

Cât priveşte Teatrul “Maria Filotti”, startul proiectului de reabilitare, intitulat “Restaurarea şi consolidarea clădirii Teatrului Maria Filotti Brăila”, s-a dat la finele lunii februarie 2014. Iniţiativa există, însă, încă din 2007, prin intermediul proiectului ,,Reabilitarea Centrului Istoric a Municipiului Brăila”, în cadrul căruia au fost restaurate o parte dintre cele mai importante obiective culturale amplasate în Centrul vechi al oraşului.

Dragoş Marin, inspector al Serviciului de Implementare, Monitorizare şi Control:

Proiectul recomandă o serie de intervenţii absolut necesare asupra monumentului, unele directe, cu rol de asigurare a integrităţii şi stabilităţii construcţiei, altele indirecte, cu rolul de a înlătura factorii care pun în pericol starea monumentului, intervenţii care au ca scop înlaturarea unor lucrări anterioare neavenite. Se vor utiliza toate mijloacele moderne care stau la dispoziţia proiectanţilor şi constructorilor fără a schimba caracterul monumentelor şi stilul arhitectonic. Toate intervenţiile ce vor fi întreprinse vor fi în spiritul regulilor restaurării şi conservării monumentelor istorice.

Modificările de interior prevăzute în proiect:

  • cupola de sticlă, iluminată momentan cu reflectoare: constructorii vor dărâma tavanul care împiedică iluminarea naturală a cupolei;
  • amenajarea unei cafenele a actorilor;
  • instalarea unui lift, pentru persoanele cu handicap.

Iuliana Neagu, director executiv al Direcţiei Strategii Programe şi Proiecte de Dezvoltare, Relaţii Internaţionale:

În prezent, se execută lucrări de consolidare a structurii de rezistenţă la subsol conform proiectului. Se lucrează la dezafectarea instalaţiilor termice şi sanitare de la subsol şi se execută lucrările la centura de beton armat la etajul 2, centură pe care se va sprijini structura metalică a noului acoperis. Cupola de sticlă va fi iluminată şi ea natural. Vom amenaja în spaţiul unde a fost Magenta şi o cafenea a actorilor, care va fi luminată cu reflectoare, este la subsol. Decorul va fi unul inedit şi actorii vor putea juca acolo mai multe piese de teatru.

Durata de execuţie a lucrării este de 18 luni, cu termen de finalizare în iulie 2015.

Clădirea Teatrului „Maria Filotti” a fost construită în 1850. Pe scena Teatrului au debutat Haricleea Darclée, în 1881, şi Maria Filotti, în 1905. De asemenea, tot aici au evoluat Sarah Bernard, Şaliapin şi George Enescu. Imobilul a fost donat municipalităţii, în 1910, de către Dumitru Ionescu, proprietarul imobilului şi fost primar al Brăilei.

Acestea fiind spuse, ţinând cont de voracitatea cu care Concivia et Comp. aspiră contractele pe bani publici, să nu leşinăm de mirare dacă şi mega-reabilitarea staţiunii Lacu Sărat îi va fi servită pe tavă tot lui Gheorghe Bunea Stancu.

Comentarii